Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция решава дали ще участва в преговори с режима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключови групи от сирийската опозиция, които се събраха на среща в столицата на Саудитска Арабия Рияд, отложиха за днес приемането на решение дали да участват в преговорите с режима за решаване на продължаващия вече близо пет години кръвопролитен конфликт, предаде Ройтерс. Мирният процес бе отложен от понеделник за петък заради разногласията за състава на опозиционната делегация.

Високопоставен представител на ООН критикува спънките, които сирийското правителство създава пред доставките на хуманитарна помощ.

Стивън О'Брайън, ръководител на хуманитарните операции на ООН, заяви пред Съвета за сигурност, че сирийското правителство не е отговорило на близо 75 на сто от исканията за разрешаване на хуманитарна помощ.

На сирийските бежанци трябва да бъде дадена възможност да гласуват в бъдещите избори в страната им. Това заяви в интервю за "Асошиейтед прес" Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той повтори тезата на президента Владимир Путин, че съдбата на Башар Асад трябва да бъда определена от сирийския народ, а не от Русия или някоя друга страна.

Патрушев добави, че Русия смята за необходимо по-активното въвличане в политическия процес около Сирия на конструктивните опозиционни сили, които са готови да воюват с "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и други терористични организации.

"Асошиейтед прес" посочва, че това е първото интервю на Николай Патрушев за чуждестранна новинарска организация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна