Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, който генералният директор Маргарет Чан окачестви като потенциално пандемичен. Организацията свика извънредна среща на 1 февруари, а по-рано излъчи екип за спешна реакция. 
Миналата година вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. До днес са регистрирани случаи в 23 държави в региона. Нивото на тревога е изключително високо.
В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение при ебола. 
Американски учени призоваха СЗО да се поучи от уроците с вируса ебола и да вземе спешни мерки за овладяване разпространението на заразата, за да не се стигне отново до ненужната загуба на хиляди животи. Професор Костин от университета на Джорджтаун:
Комарът, който пренася вируса зика, се среща навсякъде по света. Международните пътувания вече са много интензивни - от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването.
Вирусът е открит у маймуни през 1947 година в Уганда, но е почти неизследван, тъй като досега не се смяташе за опасен за хората. Симптомите на зика са подобни на грипа, но у бременни жени зика причинява сериозни малформации у плода, най-вече микроенцефалия или недоразвит мозък. Вирусът предизвика паника в Бразилия, където заразените са хиляди. 
Американските учени прогнозираха, че разработването на ваксина може да отнеме десетилетие. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени