Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и сирийската армия преследват Алпарслан Челик заради убийството на руския пилот

Снимка: БТА

Руските сили в Сирия и сирийската армия са организирали хайка за залавяне на Алпарслан Челик, който изяви претенции, че е убил пилота на руския Су-24, свален от турските военновъздушни сили, информират редица световни издания. Според "Индипендънт" залавянето на Челик е било сред основните цели на настъплението на сирийската армия в провинция Латакия, когато силите на президента Башар Асад превзеха ред ключови населени места, включително град Рабия - вероятно убежище на издирвания командир от сирийската туркменска групировка.

На 28 януари Челик се появил в Истанбул на погребението на турски активист от Партията на националистическото действие и заявил пред журналисти, че ще се върне в Сирия, за да се бори срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Пред информационната агенция "Доган" той казал, че не се страхува от руснаците, а се уповава единствено на Всевишния: 
Аз поех към туркменските планини преди две години и половина, вярвайки в Аллах. Той е този, който ни дава душата и който ни я отнема. Сражаваме се с тази опора. Последният ден на всеки от нас е отреден. Моят също... Така че определено не се страхувам. Ще продължим борбата си до последния боец, до последния си дъх и до последната капка кръв.

Челик е деен член на бойно крило на Партията на националистическото действие - организацията "Сиви вълци". През декември руското външно министерство настоя пред турските власти да вземат незабавни мерки за залавянето на Челик и неговите сподвижници, от които да се потърси наказателна отговорност за убийството на руския пилот.
На 24 ноември 2015 г. турската бойна авиация свали изтребител-бомбардировач, участвал в руските военни действия в Сирия. Командирът на екипажа загина, а щурманът бе спасен. Алпарслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада, заяви, че двамата пилоти са били простреляни от него и бойците му още при катапултирането от машината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна