Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна делото срещу Огнян Донев за укриване на данъци

Огнян Донев
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бизнесмена Огнян Донев започна след тригодишно разследване. Донев е подсъдим за укриване на данъци в размер на над 62 милиона лева. Съподсъдим с Донев е бизнесменът Борис Борисов, който чрез сделки с фирмата на Донев също укрил данъци, но за доста по-скромните 7 милиона лева. Съдът допусна граждански иск срещу двамата в размер на общо 70 милиона лева и конституира като граждански ищец в процеса финансовия министър.

По думите на бизнесмена, това ще ускори делото, по което прокуратурата работи от юли 2012 година:

Материята е много специфична, наистина не е достъпна за широката публика. Затова смятаме, че вещите лица са тези, които трябва да се изказват по въпроса. Факт е и съм много доволен, че сме създали бизнес, който независимо от четиригодишното малтретиране, не доведе до съществени резултати. Успяхме да запазим всичките десет хиляди работни места без да съкратим нито един наш служител. Иначе не е лесно.

Заради съмнения в безпристрасността й, прокуратурата поиска от съдия Даниела Борисова да се оттегли от делото. Тя отказа, а адвокатите на Огнян Донев обвиниха представителите на държавното обвинение, че си избират удобен съдия.

Никой не казва, че ми харесва. Просто има предпоставки, поради които съм на мнение, че има някаква предубеденост, затова искаме отвод. Не винаги искаме отвод на съдии, които са прекратявали дела. Само когато има основание за това. Мотивите и действията на съда в случая бяха основание. За този вид деяние е нормално три години разследване, защото тук става дума за много фирми с големи суми - каза прокурор Димитър Петров.

Сделките са от периода 2006-2009 година, разследването започва през лятото на 2012 година, а обвинителният акт стига до съда три години по-късно. 

Делото продължава на 7 март с разпит на единствения свидетел и няколко вещи лица.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна