Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП даде 5-дневен срок на правителството да отложи влизането в сила на Закона за образованието

Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков постави срок на правителството до сряда да отложи влизането в сила на Закона за предучилищното и училищно образование. В специална декларация парламентарната група на левицата призова за спиране на експериментите в образованието:

Отпадат "История славянобългарска“, Ботев, Смирненски, Вапцаров. Под натиска на обществото се връщат незнайно кога, незнайно къде. Отпадат цели периоди от българската история заради това, че трябва да сме кротки, благи, да не четем бурните стихове на Ботев и Вапцаров. Практически Законът урежда търговски практики с многобройните учебници, печатници. Ние от "БСП - лява България“ настояваме до сряда Министерски съвет да внесе Законопроект за отлагане влизането в сила на този Закон. Ако не бъде внесен до сряда, ние ще внесем такъв Законопроект.

Ирена Соколова от ГЕРБ обвини БСП в неразбиране функциите на народното представителство и посочи, че законът за предучилищно образование не е вреден:

Той не залага на това децата ни да бъдат обвинявани и сугестирани, а на това да се даде възможност за лично творчество и лична изява. Образованието не е бизнес, защото за вас бизнес звучи като мръсна дума. Именно благодарение на дуалното образование, образованието вече придава стойност на бизнеса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна