Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ДПС искат провеждане на разисквания, свързани със задължителните имунизации

Снимка: БГНЕС

Следващия петък в парламента ще се проведат разисквания, свързани със задължителните имунизации в страната. Искането за провеждането им е на депутати от БСП и ДПС, които отправиха питане към министъра на здравеопазването Петър Москов. Днес в пленарната зала народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев мотивира искането:

Вие в последните месеци всъщност манипулирате и лъжете. Манипулация беше факта, че беше провалена тази обществена поръчка. Не казахте нищо за споразумението, в което сте излъгали и премиера, и Министерски съвет, и обществото, че това дарение от Турция е всъщност за имунизационния календар.

По време на парламентарния контрол министър Москов изрази надежди, че е направено всичко, за да бъдат спокойни родителите по въпроса за имунизациите:

Опитах се многократно да Ви накарам да спрете политическите изстъпления на тема: "Страхове у хората". Очевидно Вие не желаете да направите това. Политическите Ви цели стоят над всичко останало - над човешкото, над здравето. Дали има, или няма административни пропуски в процедурата, това е предмет от компетенцията на прокуратурата, но от наша гледна точка такива няма. Ако прокуратурата докаже това, аз ще си поема отговорността.

Петър Москов посочи, че за тази година МЗ има сключени рамкови споразумения за част от видовете и количествата ваксини, залегнали в имунизационната програма на страната. За останалите е планирано провеждане на открита обществена поръчка.



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна