Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обвини Русия в ескалация на напрежението ново нарушаване на въздушното ѝ пространство

| обновено на 30.01.16 в 20:43
Автор:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал да се срещне с руския си колега Владимир Путин, след информацията, че вчера руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция, предаде Ройтерс. В разпространено по-рано днес съобщение на турското външно министерство беше посочено, че към самолета са били отправени предупреждения на руски и английски език, преди той да навлезе в турското въздушно пространство. От ведомството посочиха, че във във връзка със случая е бил повикан руският посланик в Анкара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да направи всичко възможно, за да не бъде нарушавано отново натовското въздушно простанство, от което Турция е част.

Турското външно министерство обвинява Русия в ескалация на напрежението и посочва, че Москва ще бъде държана отговорна за евентуални нежелателни последици. През ноември Турция свали руски самолет, който наруши въздушното й пространство близо до границата със Сирия, което предизвика криза между двете страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени