Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбеляза 162 години от рождението на Стефан Стамболов

| обновено на 31.01.16 в 12:54
Снимка: Катя Чорова

С общоградско поклонение пред паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново бе отбелязана 162-та годишнина от рождението на бележития държавник.

Постоянно се появяват претенденти за нов Стамболов, но нов Стамболов в България още не се е родил. Това каза известният историк проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет в словото си пред паметника на революционера и държавника. По думите на проф. Павлов Стефан Стамболов е в националния пантеон на най-великите българи:

Той е олицетворение на прехода на България от чужда власт към модерна държава, той е човекът, който практически модернизира България.

Стамболов е изключителен патриот. За него България беше над всичко, над всички, даже и над неговия живот, подчерта историкът.

Паметникът на Стефан Стамболов в родния му град Велико Търново е издигнат с дарения и се намира на прочутата възрожденска Самоводска чаршия. Пред паметника днес с военни почести бяха положени венци и цветя на признателност. А деца изнесоха рецитал, наречен "Вечната истина за Стамболов пред олтара на отечеството".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна