Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Айова започва определянето на партийните номинации за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В американския щат Айова днес ще се състоят партийни събрания за определяне на делегати за националните конгреси на Демократическата и на Републиканската партия, които ще изберат кандидатите за президентските избори през ноември. Според последните допитвания при демократите се очкава една оспорвана битка между Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс.

Както Хилъри Клинтън, така и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс имаха вчера събития в така наречения Щат на Ястребовото око. Клинтън заяви, че тя ще бъде по-силният кандидат в битката срещу републиканците, но Сандърс не се съгласи, като припомни, че скорошно допитване на Ен Би Си е показало, че именно той би победил с по-голяма разлика евентуалния номиниран от републиканците Доналд Тръмп.

Партийните събирания в Айова започват тази вечер и приключват до излъчване на ясен победител. Избирането е различно за двете партии. Републиканците се събират по места, обсъждат един с друг предимно политики и гласуват, докато при демократите процесът е свързан с продължително убеждаване между съгражданите и гласуването е под формата на присъединяване към групата на определена номинация. Именно по време на партийните комитети силните доводи могат да убедят присъстващите да гласуват за някой, когото първоначално не са подкрепяли. Крайният резултат е избиране на делегати, чиято задача е да дадат вота си за определен кандидат на партийния конгрес по-късно през годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна