Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Пазарът на труда няма да се подобри, дори безработицата да спадне

Снимка: Полина Тодорова

Състоянието на пазара на труда в България няма да се подобри, дори безработицата да спадне, предупреждават от една от водещите компании за изследване на работната сила. Работодателите все по-трудно ще намират специалисти, които да отговорят на нуждите на компаниите.

В България липсват адекватни дългосрочни мерки за преодоляване на дисбаланса между търсенето и предлагането на умения и квалификации, предупреждават експертите. Въпреки че най-вероятно по-високото произвоство, по-големият износ и евентуално по-големият туристопоток в България ще доведат до ръст на брутния вътрешен продукт, в икономиката ни ще останат скрити проблеми. Те може да се окажат пагубни в следващите години. Работодателите все по-трудно намират специалисти, които да отговарят на все по-бързо развиващия се пазар на труда. 

Проблемът съществува донякъде и в световен мащаб, тъй като за хората, които не развиват уменията си или встъпват на пазара на труда с много ниска квалификация, все по-рядко ще има работни места. Проблемът важи особено за бързоразвиващи се отрасли като инженерството или IT индустрията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна