Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите гръцки фермери затвориха и изходния за България пункт "Промахон- Кулата"

Снимка: БГНЕС

Протестиращите гръцки фермери затвориха  граничния пункт с България "Промахон- Кулата", половин час преди да вдигнат блокадата на другия пункт „Ексохи-Илинден".

В 11 часа земеделска техника беше разположена на метри от гишетата за пропускане и контрол на пункта „ Ексохи“ и така беше спряно движението към и от България. 

Гръцките фермери явно втвърдяват протестното си поведение, тъй като до момента правителството на южната ни съседка не предприема конкретни действия по повод техните искания за отмяна на новите данъчни и осигурителни политики в аграрния сектор.

Минути преди протеста българските служители на граничен пункт „Кулата“ са били уведомени от гръцките гранични власти, че от 13:30 за 2-3 часа ще бъде преустановено преминаването на леки коли и автобуси през пункта "Промахон- Кулата“. За тежкотоварните автомобили блокадата засега е безсрочна. Служители на „Гранична полиция" и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ информират шофьорите на ТИР- ове за ситуацията, а тежките коли се спират в аварийната лента. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани и във вътрешността на областта, на обособени паркинги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна