Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратяването на проекта "Южен поток" ще създаде скъпи главоболия на "Газпром"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на проекта "Южен поток" ще създаде скъпи главоболия на "Газпром", съобщава днес руският икономически всекидневник РБК. В статията, публикувана в изданието, става дума за иск на стойност 759 милиона евро на италианския подизпълнител "Сайпем", който е бил избран да строи подводната част на газопровода, отправен към руския газов гигант.

Италианският подизпълнител на газпровода "Южен поток" ,"Сайпем", е внесъл иск в Международния арбитражен съд в Париж против дъщерната компания на "Газпром" - South Stream Transport B.V. Това е станало през ноември 2015 година. Италианската компания, както става ясно от публикацията в московския ежедневник с икономическа ориентация „РБК дейли“, може да включи жалбата си в иск, свързан с общите загуби, които са произтекли от разтрогването на договора за неустойка с дъщерната компания на „Газпром“, като сумата все още не е изчислена докрай. Италианският подизпълнител още на 15 декември 2015 година е информирал South Stream Transport, че подготвя иск срещу тях.

Дъщерната компания на “Газпром“ се е опитала да се договори на двустранна основа, но италианската компания е взела решение да си търси правата по съдебен път пред Международния арбитражен съд в Париж. През 2014 година на компанията по проекта „Южен  поток“ са били платени 495 милиона евро, а през първата половина на миналата година е получила още 300 милиона евро. Стойността на прекратения договор със South Stream Transport, според документите, се оценява на 1,2 милиарда евро. Стойността на иска на "Сайпем" възлиза на 759 милиона евро, като тази сума може да бъде увеличена за сметка на прекъснатия договор и произтичащата неустойка от този ход.

“Газпром“ все още не е съобщил сумата, която признава като неустойка за италианския подизпълнител, но според руското издание тя е повече от 700 милиона евро, като от нея трябва да бъдат приспаднати вече получените от "Сайпем" средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна