Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В щата Айова се проведе първото гласуване за партийни номинации за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Донълд Тръмп претърпя първата си изборна загуба. Американският щат Айова стана първият, в който се проведе гласуване за определянето на партийна номинация за Белия дом. Смятаният за фаворит за спечелването на номинацията на републиканците Донълд Тръмп отстъпи на сенатор Тед Круз. 28% от гласувалите са подкрепили Круз и 24% Тръмп. Голямата изненада на вечерта е Марко Рубио, който получи 23%. При демократите след 92% преброени гласове Хилъри Клинтън води с 50,1%, а Бърни Сандърс е след нея с 49,3%. 

През изминалата нощ напрежението в лагера на демократите беше изключително високо с очаквания за битка с неясен до последно изход между Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс. В един момент разликата между тях се стопи до 0,4%. Сандърс успя да наелектризира базата с изказванията си за политическа революция. Определящият се като демократ социалист, сенатор от Вермонт, обеща да поеме посока, далечна от политиките, които облагодетелстват вихрушката. 

От своя страна Клинтън преди 8 години загуби партийната битка в Айова, когато се изправи срещу Барак Обама, но спечели следващия важен щат в Ню Хемпшир. Сега, имайки предвид проучванията, които сочат Сандърс като победител там, загубата в два последователни щата, би оказало влияние на нейните шансове да стане избраник на демократите. Междувременно, след като получи около 1% подкрепа, демократът Мартин О'Мейли съобщи, че приключва с участието си в кампанията. От републиканците състезанието напусна Майк Хъкъби. За републиканците изборите в Айова бяха лакмус. Излизането на преден план на аутсайдери като Доналд Тръмп и Тед Круз показа, че избирателите са разочаровани от партийните ръководители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени