Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 16 февруари може да се обжалват решенията за оспорените вземания на КТБ

Снимка: БГНЕС

До 16-и февруари могат да се обжалват решенията на синдиците за оспорените вземания на Корпоративна търговска банка. Общо направените възражения срещу списъка с признатите вземания са над 500. Най-вероятно по-голямата част от тях не са удовлетворени, което означава, че ще бъдат обжалвани, а това означава буквално "затлачване" на съда, заяви пред "Хоризонт" Вера Ахундова от сдружение "Ние, гражданите". Организацията ще сезира и омбудсмана Мая Манолова

Сред вземанията, оспорени от кредиторите, са дори и парите на Фонда за гарантиране на влоговете, припомни Ахундова:
Дори в самия ден, в който фонда за гарантиране е обявил своите 3 милиарда 703 милиона, в същия този ден справка показва 3 милиарда 628 милиона, тоест тук вече имаме една разлика от над 70 милиона.
Това са средствата, предвидени за изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Към момента са изплатени над 3 милиарда 668 милиона лева, но все още има хора с гарантирани депозити, които не са потърсили парите си.
Знаете, че срокът е пет години. Фондът може да се суброгира в правата на тези кредитори, да ги замести само тогава, когато те са взели парите си от съответните банки, а не да декларира голословно цялата сума, която е преведена на банките. 
Съдебните дела не спират осребряването на имуществото, което означава, че ако съдът не уважи последното решение на синдиците по оспорените вземания, а отсъди в полза на даден кредитор, той може и да не вземе парите си:
Ето например има десетки хора, които неправомерно са поставени в ред седми на разпределение на сумите. Ако те спечелят делата, а сумите вече са изплатени, няма вариант да заставим някого отново да набира отново суми или да преразпределя, за да изплати тези суми.
Всеки, направил възражение срещу признато или не вземане от Корпоративна търговска банка, може да получи документите си в срок от седем дни, който започва да тече от днес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна