Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Не изключвам нови протести, промяна на социалния пакет не е договорена със синдикатите в МВР

Снимка: БГНЕС

Няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството му за промяна на социалния пакет на служителите, в който са включени съкращаване на обезщетенията при пенсиониране и намаляване на годишния отпуск за служителите в МВР:

Не е мотивирано по никакъв начин орязването на отпуските, не е мотивирано защо служителите, които ще бъдат назначавани след влизането, евентуално, на този проект в сила като закон, ще им бъдат намалени обезщетенията при напускане на системата. Мотиви за това не срещнахме.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на СФСМВР Валентин Попов по повод втория опит за нов закон. Той уточни, че синдикатите са информирани за предстоящо оповестяване на промени, но договаряне по тях не е имало. Синдикалният лидер обърна внимание, че в проекта има и други "донякъде интересни" текстове в проектозакона, които касаят структурата и управлението на системата.

Например предвижданото трансформиране на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция и увеличаването на правомощието на сегашния директор на Главната дирекция. В момента, в който стане директор на агенцията, той ще има правомощия почти колкото главният секретар на МВР, че в някои случаи може би дори и по-високи. Не е обяснено достатъчно добре в мотивите защо се случва това, с каква цел. Ако ще си говорим, че това ще оптимизира нещо и ще подобри нещо, това са абсолютно приказки общи, на ангро.

Редуцирането на отпуските на служителите не е мотивирано, а единствената причина за него може да е намаляването на състава, каза той. Друго притеснение сред синдикатите буди промяната, която е свързана с правомощията на част от служителите:

Създаването на една странна, почти нова категория лица, работещи по трудово правоотношение, което частично се предполага от този проект да имат полицейски правомощия – да имат право да задържат, да носят оръжие, да употребяват сила и помощни средства. Тук става дума за поемане на охранителни функции не от полицаи, а от служители, работещи по трудово правоотношение, което, меко казано, към момента звучи странно.

Синдикатите очакват среща с ръководството по време на 14-дневния период на съгласувателната процедура. Реформа не се прави с орязване на социален пакет, допълни той. Това ще е 7-о изменение на закона от 2014 г. Синдикатите не изключват вариант за нови полицейски протести.

Интервюто на Борислава Борисова с Валентин Попов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна