Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква канонизира архиепископ Серафим

Архиерейският събор на Руската православна църква на заседание прие решение за канонизирането на Богучарски архиепископ Серафим (Соболев). Занапред архиепископ Серафим ще бъде наричан „Софийски Чудотворец”. Пред гроба на известния у нас духовник в руския храм в София "Св. Николай Чудотворец" хиляди хора се молят за здраве и изцеление.

По време на заседанието на Архиерейския събор на РПЦ, доклади, посветени на жизнения подвиг и почитта към светителя, изнесоха Волоколамският митрополит Иларион, които завежда отдела за външните въпроси на Московската патриаршия и Варненският и български Великопреславски митрополит Йоан. Те са съпредседатели на съвместната комисия на Руската и Българската църква по въпроса за канонизацията на архиепископ Серафим. Членовете на архиерейския събор единодушно гласуваха за канонизацията на архиеп. Серафим, след което митрополит Иларион прочете официалния документ на Архиерейския събор на РПЦ за причисляването към лика на светителите на Богучарския архиепископ Серафим. Членовете на Събора са изпели величание за новопрославения светец. Руският патриарх Кирил връчи на Варненския митрополит Йоан икона на св. Серафим, изписана в работилницата на Санкт-Петербургската духовна академия, която той да предаде като дар на Българската православна църква.

Процесът по провъзгласяването на владика Серафим за светец беше съвместно дело на Българската и Руската църква, тъй като от 1921 г. архиепископ Серафим в продължение на близо 30 години е предстоятел на руския храм в София, където се събират представители на първата вълна на руската емиграция, напуснали страната си след Октомврийската революция през 1917 г. През 1950 г. владика Серафим е погребан в криптата на храма, в който служи и пастирски обгрижва както българи, така и руски православни християни. Безброй чудеса са засвидетелствани по молитвите на духовника.

Официалната канонизация беше предшествана от период на проучване на живота и делото на архиепископ Серафим от съвместна българо-руска комисия, която през декември 2015 г. излезе със становище да се пристъпи към причисляването му към лика на светците. 320 архиереи на Руската православна църква участваха в заседанието на Събора в Залата на катедралния храм „Христос Спасителя” в Москва, сред които по изключение, поради спецификата на въпроса за владика Серафим, бяха и висши духовници, представящи Българската православна църква – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит. Това стана възможно, след като Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати покана до Светия Синод на Българската православна църква да бъдат изпратени двамата архиереи, които участваха и в заседанията на Смесената комисия от духовници и експерти на РПЦ и БПЦ, през декември 2015 г. в София. 

Снимка

Заседанието на Архиерейския събор на Руската православна църква се провежда година по-рано от предвидените за това условия, според устава на Московската патриаршия, заради изготвянето на позициите и в насрочения за юни т. г. на остров Крит Всеправославен събор, в който ще вземат участие предстоятелите на поместните Православни църкви. Подготовката на това най-голямо духовно събитие в живота на Източната православна църква продължи почти 55 години.

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна