Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На граничните пунктове "Промахон-Кулата" и "Илинден-Ексохи" отново има пълна блокада

Снимка: БГНЕС

След частично пропускане на товарни и леки автомобили на граничните пунктове "Промахон-Кулата" и "Илинден-Ексохи" отново има пълна блокада. Въпреки призива на българските институции шофьорите на камиони да се въздържат от пътуване, колоната от чакащи коли се увеличава.

След 5 дни чакане и пълна неизвестност, кога и за колко време ще бъде затваряна границата между България и Гърция, наши шофьори, чакащи на Кулата, насочиха гнева си към българските институции:

Качете се с един камион да видите, колко пъти ще ви спрат между българската и гръцката граница различните инстанции, за да питат какво возите и как го возите.

Изкуствено задържат трафикa за границата. Ставаме в 1 часа през нощта, за да можем в 7 часа сутринта да минем границата. Редим се по 5-6 часа всеки ден, когато няма блокада. Проблемът е в българската граница, не е в гръцката - бяха част от мненията на шофьорите.

На територията на Гърция колоната от камиони беше над 10 км., а повечето от шофьорите - наши сънароници:

Няма храна, няма вода - всичко свърши. Изнервени сме не от друго, а от нашите управници - споделиха водачите на товарните автомобили.

Когато никой не очакваше да се отвори границата заради блокираната от национална стачка Гърция, протестиращите на граничен пункт "Промахон" фермери решиха, че ще вдигнат блокадата за товарните коли. От обяд до 15 часа ритмично бяха пропускани камиони и в двете посоки. След това по 5-6 ТИР-а през определени интервал от време. В 16.30 блокадата бе възстановена - този път за всички превозни средства. Колоните от чакащи на наша територия камиони расте постоянно. Успелите да преминат в Гърция тирове също нямат голям шанс, защото пътищата в Гърция са блокирани по цялата магистрала от Коринтос до Атина. В 17 ч. бе възстановена и пълната блокада на граничен пункт "Илинден-Ексохи".

Без проблем се пропускат автомобилите на граничния пункт "Маказа". Гръцките фермери са блокирали с трактори и селскостопански машини основния път от Маказа за Комотини, на около 15 километра от границата - там, където те протестират трети ден. Българските шофьори се предупреждават за блокадата и съветът е да използват пункта при Златоград.

И движението през пункта "Капитан Петко войвода" на границата с Гърция не е блокирано. Трафикът обаче е слаб. На 20-30 километра от пункта на гръцка територия има струпана земеделска техника, но самата блокада е край Орестиада. Заради протестите в Гърция българските шофьори днес са ограничили пътуванията си.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна