Eмисия новини
от 00.00 часа

ЕК очаква отговор от гръцките власти за предприетите мерки срещу блокадата на границата

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия очаква в най-кратки срокове отговор от властите в Гърция за предприетите мерки срещу блокадата на границата, съобщи пред БНР говорителят Лусия Каудет. Това е станало в сряда вечерта, веднага след като Брюксел е бил уведомен формално от България за проблема:

Призовахме гръцките власти да ни инфрмират за точния характер на евентуалните пречки пред свободното движение – местата, датите и тяхната продължителност. Интересува ни какво прави Гърция, за да информира всички засегнати икономически субекти и какви мерки предприема, за да се нормализира възможно най-бързо ситуацията.

ЕС няма правомощия за опазването на обществения ред и сигурност в дадена страна-членка, каза още говорителят по вътрешния пазар на въпрос дали Еврокомисията може да окаже натиск върху Атина:

Предотвратяването на блокадите чрез различни мерки, като например алтернативни маршрути са отговорност на националното правителство. Действията, които можем ние да предприемем, биха имали само ретроактивен ефект – ако евентуално установим, че е имало нарушение на европейското законодателство, можем да започнем наказателна процедура. За момента обаче това е само хипотеза. Свободното движение на стоки се гарантира от договора на ЕС, но при извънредни обстоятелства се допускат временни препятствия пред свободното движение. Ето защо сега се опитваме да установим фактите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.