Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква отговор от гръцките власти за предприетите мерки срещу блокадата на границата

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия очаква в най-кратки срокове отговор от властите в Гърция за предприетите мерки срещу блокадата на границата, съобщи пред БНР говорителят Лусия Каудет. Това е станало в сряда вечерта, веднага след като Брюксел е бил уведомен формално от България за проблема:

Призовахме гръцките власти да ни инфрмират за точния характер на евентуалните пречки пред свободното движение – местата, датите и тяхната продължителност. Интересува ни какво прави Гърция, за да информира всички засегнати икономически субекти и какви мерки предприема, за да се нормализира възможно най-бързо ситуацията.

ЕС няма правомощия за опазването на обществения ред и сигурност в дадена страна-членка, каза още говорителят по вътрешния пазар на въпрос дали Еврокомисията може да окаже натиск върху Атина:

Предотвратяването на блокадите чрез различни мерки, като например алтернативни маршрути са отговорност на националното правителство. Действията, които можем ние да предприемем, биха имали само ретроактивен ефект – ако евентуално установим, че е имало нарушение на европейското законодателство, можем да започнем наказателна процедура. За момента обаче това е само хипотеза. Свободното движение на стоки се гарантира от договора на ЕС, но при извънредни обстоятелства се допускат временни препятствия пред свободното движение. Ето защо сега се опитваме да установим фактите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени