Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донорска конференция за Сирия в Лондон

Музон Алмелехан от Сирия (вляво) и пакистанската правозащитничка Малала Юсавзай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световни лидери се събраха в Лондон за свиканата там под егидата на ООН донорска конференция за Сирия, съобщи Би Би Си. В конференцията участва и българският премиер Бойко Борисов.

Има критичен праг на недостиг на животоспасяващи средства за сирийската хуманитарна криза, заяви британският премиер Дейвид Камерън. Германия вече обеща 2,6 млрд. долара в помощ на сирийските бежанци, а Великобритания - 1,7 млрд. долара. Целта на конференцията е средствата за бежанците от донорите да се увеличат с 9 млрд. долара. На форума са представени 60 държави, сред тях има и 30 правителствени или държавни глави.

18-годишната пакистанска правозащитничка и нобелистка за мир Малала Юсавзай се обърна към участниците в конференцията с призив за помощ към бежанците:  На тази среща много хора говорят за онези 1,4 милиона сирийски деца, които не могат за ходят на училище, защото са бежанци. Важно е да чуете самите тези деца и млади хора.

Малала представи своята приятелка - 17-годишната сирийска бежанка Музон Алмелехан, която също се обърна към събралите се на конферензията в Лондон:  Нуждаем се от образование, защото Сирия се нуждае от нас. Сирия се нуждае от инженери, учители, лекари и журналисти. Без нас, кой ще донесе мира? Толкова сме благодарни, че отново имаме нормален живот. Благодарим на всички страни, които приемат бежанци. Просто искаме да живеем нормално.

Конференцията бе засенчена от спирането на мирните преговори по Сирия в Женева, което се превъна в една от основните обсъждани теми. Общо е мнението, че мирните усилия трябва да продължат и на следващия кръг на женевските преговори, обявен за 25 февруари.

Междувременно сирийската армия продължава настъплението си северно от Алепо, подкрепяно и от руски въздушни удари.
Турският премиер Ахмет Давутоглу прогнозира, че около 70 000 сирийци, подплашени от военните операции, са поели към Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна