Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 000 лева ще бъдат отпуснати за лекуване и оздравяване на Стария бряст в Сливен

Снимка: архив

Възстановителни дейности за лекуване и оздравяване на Стария бряст ще се извършат в края на март - началото на април в Сливен. Договор за обгрижването на хилядолетното дърво е подписан между неговия собственик в лицето на Общината и специалисти, които ще извършат дейностите, като 26 000 лева ще бъдат отпуснати за вековното дърво.

Старият бряст ще бъде ваксиниран с поливалентна ваксина срещу заболяването трахеомикоза, когато е периодът на вегетация на дървото. Специалисти и консултанти по дейностите за оздравяване на европейското дърво на 2014 година ще предприемат оформяне на короната и укрепване на клоните с въжете тип "кобра".

Извършено е заснемане с дрон на Стария бряст, който ще насочи специалистите къде са болните места на дървото и как да осъществят орязването на ненужните клони. Обмисля се декоративно оформление на кората на бряста, което ще замени циментираните участъци.

Около 20 са хилядолетните дървета в природния парк "Сините камъни". Обявена е кампания за опазване на вековните гори в района на Сливен.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна