Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернар Казньов: Има опасност за Шенген, ако Европа не засили контрола по външните си граници

Бернар Казньов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов предупреди, че има опасност за Шенген, ако европейците не успеят да постигнат напредък по въпроса за контрола на външните граници. Това предупреждение той отправи от остров Лесбос, където увери гърците, че френското правителство е солидарно с тях в ситуацията с безпрецедентния приток на мигранти.
Държавите от ЕС, включително Франция, трябва да помогнат на Гърция. Това е и целта на посещението ми. Т.нар. "горещи точки" трябва да започнат работа бързо, за да може идентификацията и снемането на отпечатъци да е ефективно и ефикасно.
Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас се оплака от огромния натиск, който бежанците оказват върху страната
Потокът бежанци и нелегални имигранти трябва да бъде спрян в страните, от които идват. Войната в Сирия трябва да бъде прекратена. Но дотогава обсъждаме турския бряг, защото те идват именно от там.
Днес Бернар Казньов е в Атина, за участие в тристранна гръцко-френско-германска среща на ниво вътрешни министри, посветена на миграционната криза. От гръцката столица той ще отиде в Анкара за разговори по въпроса и с турския си колега.
Гърция ще изпълни всичките си задължения по миграционния проблем в пълна степен. Това изявление на гръцкия президент Прокопис Павлопулос цитира агенция АНА. След срещата си с френския вътрешен министър Павлопулос е отбелязал, че и европейските партньори, и Турция трябва да изпълнят своите ангажименти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна