Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според комисия на ООН Джулиан Асандж е неправомерно задържан в Еквадорското посолство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е неправомерно задържан в посолството на Еквадор в Лондон и трябва да бъде освободен и компенсиран. Това заключи независима експертна комисия към ООН, пред която Асандж подаде молба да бъде обявен за политически затворник. 

Очаква се по-късно Асандж лично да поиска освобождаването си от представителството на Еквадор в британската столица, където той се намира от 2012 година. Тогава Асандж потърси убежище заради повдигнатите му от Швеция обвинения в изнасилване и след като Стокхолм поиска екстрадиция. Според основателя на сайта, който публикува хиляди секретни документи на американските служби, обвиненията са само претекст да бъде изведен от страната и изпратен в Съединените щати. 
Шведските власти коментираха, че Джулиан Асандж сам е избрал да остане в посолството и не е лишаван от свободата си в следствие на решение на шведското правителство. 
Великобритания отхвърли заключението на комисията към ООН и заяви, че е задължена да задържи Асандж и да го екстрадира в Швеция, ако той напусне посолството на Еквадор. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна