Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Морис Уайт - фронтмен на групата Еarth, Wind & Fire

Морис Уайт

Късно вечерта на 3 февруари почина основателят на американската фънк и соул група Еarth, Wind & Fire – Морис Уайт. Музикантът издъхна в дома си в Лос Анджелис на 74-годишна възраст. Новината бе съобщена от Върдин Уайт: 

Брат ми Морис Уайт, който беше герой и най-добрият ми приятел, почина в съня си снощи. Светът загуби велик музикант и легенда.

Морис Уайт и неговият брат Върдин създават Еarth, Wind & Fire през далечната 1969 година. Американските музикални списания веднага ги определят като новатори – уникална комбинация от фънк, джаз, ар ен би и латино музика. Всички членове на групата са  единодушни: 

Той беше ненадминат перфекционист. Морис беше изключително етичен човек. Той ни научи точно на това в работата – да бъдем коректни. 

В едно от последните си интервюта за списание "Ролинг Стоун“ Морис Уайт споделя: 

Името на групата е кармично, свързано е с хороскопа ми, аз съм Стрелец, елементите на моята зодия са земя, въздух и огън. А защо създадох Earth Wind & Fire ли? Защото имах конкретна представа за тази музика, чувах я как звучи в главата ми и трябваше да я представя пред всички. Това, което беше в съзнанието ми, е точно това, в което Earth Wind & Fire се превърна. 

Творчеството и духовността са всичко което желая. Духовността ми помага да развивам своята креативност. Всичко е едно, едно цяло, не може да имаш едното без другото, споделя още музикантът. 

За повече от 30 години групата Еarth, Wind & Fire продава 90 милиона албума в цял свят, включена е в "Залата на славата на рокендрола" през 2000 година, има 6 спечелени награди "Грами". Последната статуетка, която  Еаrth Wind & Fire получава, е за цялостен принос в музиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна