Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един живот, една любов – Квартет „Димов“

БНР Новини
Снимка: gabrovonews.bg




Своите 60 години ще отпразнува квартет „Димов“. С концерт на 10 февруари, рождения ден на своя лидер. Ще кажете, не е възможно. Но е! В безкрайно далечната 1956 година трима първокурсници в Софийската консерватория и един второкурсник се захващат с това трудно начинание – свиренето в квартет и то става делото на живота им. Може през годините някои от имената да се променят, да идват нови на тяхно място, може съдбата да реши за определен период квартетът да не съществува, после да се прероди за нов живот, може дори лидерът, бидейки висш дипломат в далечна държава да кани своите колеги - музиканти за репетиции и концерти в нашето посолство и пред кралицата. Може, било е... Но „вирусът квартет „Димов“ очевидно е тежко и хронично заболяване, атакуващо само музиканти с перфектна инструментална техника и изтънчен артистичен вкус.
Професор Димов разказва, че когато прочутият руски струнен квартет „Бетовен“ пътувал с влак, виолончелистът им задължително се возел в друг вагон от този, в който е първият цигулар. А в квартет „Димов“ след уморителните спорове и днес решават разногласията  с по капачка уиски. И той винаги накрая излиза прав. Няма как да е по друг начин. Който познава поне малко Професора, знае, че той е ерудит от най-висока класа, най-рафиниран музикант, фин дипломат в човешките отношения...
Много интересни истории ще научите от Професора, много мъдри мисли ще чуете от Професора, с много красиви записи на квартета на Професора ще се запознаете, ако бъдем заедно в петъчната „Музикална вечер“ на програма „Христо Ботев“ на 5 февруари от 19.30 часа.
И не пропускайте концерта на квартет „Димов“ – на 10 февруари от 19.30 часа в зала „България“. Входът е с покани, които можете да получите на касата.
Честит рожден ден!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна