Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати искат президентско вето върху купуването на медийни услуги без обществена поръчка

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС
Вето върху купуването на медийни услуги без обществена поръчка поискаха от президента депутати от няколко парламентарни групи. Те настояват държавният глава да наложи вето и на текстове от новоприетия Закон за обществените поръчки. Той дава правомощия на председателя на Комисията за защита на конкуренцията да определя докладчик по сигнали за нарушения.

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров президентът трябва да наложи вето и на други текстове, които дават възможност за субективно отхвърляне на кандидати за обществени поръчки:

Няма как да говорим за битка с корупцията, да говорим за принципност и такъв закон, в този вид, да мине през българския парламент. Задължително е да бъде наложено частично вето върху спорните текстове. Да може тези текстове пак да влезнат в парламента и да бъдат прегласувани, да бъдат променени. Отваряйки подобна врата за корупционни практики, се обезсмислят всички усилия за борбата с корупцията в България.


Общо 11 са текстовете, за които се иска вето. Сред вносителите за искането са депутати на Патриотичния фронт, ГЕРБ, гражданската квота на Реформаторския блок.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна