Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гнездото на Стършелите: Вичо Балабанов и Георги Кацаров

„Гнездото на Стършелите”, съвместна рубрика на програма „Христо Ботев” на БНР и вестник „Стършел”.
В днешно време човек трудно може да мръдне някъде, освен в главата. Навсякъде протести – недоволстват ученици, учители, министри, патриоти, реформатори, граждански квоти, че и гръцки фермери. За последните ми е думата. Нямали пари за пенсиониране, нямало субсидии, нямало изглед за оправия. А като се разходиш по пазарите у нас, чудни розави домати насред зимата. Нито са парникови, нито са ГМО. Истински домати. Като питаш продавача от къде са, отговаря ти: От Сандански са, вчера ги набрах. Е да, но не е така. От същия този „земеделец” си купих портокалите и мандарините за коледната трапеза преди месец и половина. Няма как едновременно и да е на портокаловото дърво и между колците с домати и да продава на пазара. Доматите са от Гърция и Турция. Тоест гърците нямат право да затварят общите ни граници, защото търговията върви.
Да обаче аз си купих от тези домати. Прибрах се, направих си салата и да ви кажа ми се усладиха. Вместо под заръката на жена ми, да измия чинията, аз станах, заиграх сиртаки и я счупих в пода. Гръцкият дух се бе вселил в мен. Жена ми ме огледа със съжаление и рече: Следващият път вземи ГМО домати! Поне със сигурност ще ти порасне още една ръка от тях и ще миеш два пъти по-бързо чиниите. Пък и кой знае, може и в съпружеските задължения да станеш сръчен.

А какво друго става на митницата? Нека чуем изповедта на един митничар.
От тридесет години е митничар и никога нe е отсъствал от работа. Няма личен лекар и не е виждал аптека отвътре. Напротив, стоенето далеч от бариерата го разболява. Сега когато е „на топло” работата на терен му липсва. А защо е „на топло” ли? Не знаe. Eдна вечер дошли от ДАНС и ги прибират. Няма причина. Правят това, което винаги правят през последните тридесет години.
Знае, че всичко ще се оправи, защото винаги е гонил службата си. Дори когато се рaжда дъщеря му бил на бариерата. С първите два тира след раждането й осигурява началното образование. Още няколко вдигания на бариерата и избутва финансите за средното. Вижте, с висшето нещата били по-трудни. По онова време, в средата на 90-те години, на фона на галопиращата ежечасово инфлация, не знае дали сутринта е осигурил таксите за всички четири години в университета или само за първите два курса. Когато се връща у дома не прави като останалите му колеги да гледа митничарския канал. Дават едно и също – пряко предаване от бариерата, да се види кой колега колко е пропуснал през митницата. Това взаимно следене му е дотегнало. Та нали може да отиде пред дома на колегата и да види каква кола кара. За това гледа любимия си сериал „Ало, ало Ваньо”.

Но да продължим. И неговата работа е като сериал – все едно и също. Всяка Нова година е битка за това кой да дежури във вечерта срещу първи януари. Тогава всичко е легално и никой не може да те подведе под отговорност. Предрешват се като белобрадия добряк и започват да сурвакат наред: Сурва, сурва Нова година, до година пак да минеш, да ти се паднат почистени пътища във вътрешността, да бъдат опесъчени, да не срещаш катаджии! При толкова искрено и чистосърдечно пожелание на всички преминаващи им се размекват сърцата. В противен случай трябва да изчакат чак размекването на зимата, за да минат границата.
Има заплахи, за които трябва да се бди. Всяка година им провеждат обучение за важните персони, които трябва да разпознават при влизането им на наша територия. Обучението се състои не в показване на снимки, а на портрети. Първо се започва с тези на американски президенти – Линкълн, Джонсън и т.н., после и на Алеко Константинов, Петър Берон. При добре свършена работа получават ДМС-та. Та нали и те са държавни служители. Питате се какво е ДМС ли? Ами много просто – Дай на митническия служител.
Е, драги слушатели, разбирате ли колко им е сложен животът на митничарите, а да не говорим, че затварянето на границите от гръцките земеделци го прави невъзможен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна