Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредък в преговорите за правителство в Испания

Пабло Иглесиас, Педро Санчес и Алберт Ривера на връчването на испанските награди за кино "Гоя"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) Педро Санчес, който пое мандата за съставяне на ново испанско правителство, разпрати днес на по-голямата част от парламентарно представените партии разработения от екипа му базов документ с предложения, въз основа на които ще се водят преговорите за нов кабинет, съобщава в. "Ел Паис". Документът не беше изпратен само на управляващата все още Народна партия и на формациите на каталунските сепаратисти. Санчес предварително бе обявил, че няма да преговаря с тях.

Амбицията на соцлидера е да привлече за подкрепа на своя проектокабинет партиите "Подемос", Сюдаданос и Обединена левица. Засега и лявата "Подемос", и либералната "Сюдаданос" не приемат да се съюзяват под каквато и да е форма заради диаметрално противоположните си програми.

В документа от 63 страници, съдържащ 40 предложения и 8 конкретни точки, който днес им изпрати Санчес обаче, и двете формации видяха становища, които са в съзвучие с водещи техни искания. Затова и от двете посоки се чуха добри отзиви и обнадеждаващи очаквания, че Испания скоро може да се сдобие с правителство.

Сред 8-те точки на Санчес е конституционната реформа, която да бъде приета с референдум; признаването на социалните права като фундаментални с вписването към тях на правото на образование и здравеопазване; ревизията на изборния закон; отмяната на имунитета на депутати, сенатори и висши държавни служители; отмяната на изселванията на граждани, задлъжнели към банки, и т.н.

Документът призовава всички партии към "диалог, щедрост и разбирателство" в процеса на преговорите.

Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас толкова хареса предложенията на Санчес, че заяви: Изглежда така, сякаш сме ги писали ние. Иглесиас допълни: Очаровани сме. Това ще улесни възможността да постигнем споразумение и дано в близките дни Испания получи прогресивно правителство с пропорционалното участие на ИСРП, "Подемос" и Обединена левица. Той не случайно пропусна десноцентристката "Сюдаданос", защото продължава да е убеден, че едно прогресивно правителство не допуска ИСРП да гледа надясно.

На свой ред лидерът на "Сюдаданос" Алберт Ривера така и не се е отказал от заявеното по-рано намерение да наложи вето над правителство с участието на "Подемос". Същевременно обаче той приветства залегналите в документа на Санчес предложения за съчетаване на мерките срещу дефицита със спирането на социалните орязвания и съгласуването на реформите с ЕС.

Тази седмица Санчес ще води конкретните преговори с всяка от партиите въз основа на предложения документ. Предвидена е и негова среща с лидера на Народната партия Мариано Рахой, но не е ясно кога ще се проведе тя. На нея Санчес планира само да информира Рахой за плановете на бъдещото правителство.

Говорителят на самата Народна партия Пабло Касадо днес нарече документа с предложенията на Санчес връщане към най-радикалния и най-пагубен за Испания сапатеризъм (от фамилията на бившия социалистически премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна