Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица се провежда фестивалът за италианска песен "Санремо 2016"

Тази вечер започва 66-ото издание на фестивала за италианска популярна песен "Санремо". По традиция ще се проведе в рамките на пет вечери на сцената на театър "Аристон" в градчето Санремо. Първото му издание е през далечната 1951г. като е излъчвано само по радиото. След няколко години фестивалът вече се излъчва и по обществената италианска телевизия RAI и така е до ден днешен. До средата на 90-те години финалната гала вечер в събота бе излъчвана на живо и по БНТ. 

Сега зрителите имат възможност да слушат и гледат шоуто освен по радиото и по телевизията, а също и в интернет, в сайта на "Евровизия" като в гласуването на песните могат да участват единствено тези, които са на територията на Италия като гласуват на кратък номер на местните оператори. За втора поредна година водещ на "Санремо" ще е телевизионният шоумен Карло Конти. В предишните 13 години водещ беше доайенът Пиппо Балдо, любимецът на италианската публика, работил в Raiuno в продължение на 54 години.

Основните категории отново са две: едната е на утвърдените изпълнители, наречена "Шампиони" с участието на певци и групи, вече пяли на фестивала в предишни години. Сега в нея ще участват 20 имена, сред които Ноеми, Енрико Руджиери, Долченера, Анализа, Пати Право, която участва за десети път на фестивала от 1970г. насам, също Ирене Форначари - дъщерята на известния музикант Дзукеро, Валерио Скану - певецът, който спечели първа награда през 2010г., групите "Neffa", "Dear Jack" и "Zeroassoluto".

Другата категория е тази на дебютантите, тя е наречена "Младежи". Много от популярните в момента имена в италианската музика са започнали своята кариера именно от тази категория на фестивала, още от времето когато не е имало музикални риалити формати. Такъв е случаят и с Ерос Рамацотти, който през 1984г. се явява като дебютант на фестивала "Санремо" с песента "Terra Promessa".

Песните на утвърдените изпълнители и до момента не са излъчвани по медиите и не са публикувани в интернет, така е по регламент, те ще бъдат издадени в официалния албум "СанРемо 2016", който ще излезе в събота. За разлика от тях обаче, младите изпълнители, които дебютират на сцената, те са общо 8 изпълнители, вече имат видеоклипове към песните си и някои от тях вече са станали хитове по радиостанциите и телевизиите на Ботуша. Такъв е случаят с "Амен", песента на Франческо Габани. Сред останалите имена са: Миеле, Майкъл Леонарди и Махмуд - познато лице от италианското издание на "Х-Фактор".  Една от фестивалните вечери е посветена на кавър-версиите, като ще бъдат изпълнени емблематични италиански песни от 20 век.

Според предварителните анкети победител при младите най-вероятно ще бъде Франческо Габани, а при утвърдените изпълнители букмейкърите са раздвоени между Анализа и Енрико Руджиери.

Специални гости на фестивала тази година са Ерос Рамацоти, групата "Пух", Лаура Паузини, Елиза, Ренато Дзеро,  99 годишният лекоатлет Джузепе Отавиани, а сред чуждестранните звезди: Елтън Джон, Ели Гудман и Никол Кидман.

Голямата награда отново е златна статуетка във формата на палма с лъв, символ на града Санремо. В събота след полунощ ще стане ясно кой е победителят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна