Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокадата на ГКПП "Кулата" е вдигната временно

| обновено на 10.02.16 в 09:23
Снимка: БГНЕС
Всички тежкотоварни автомобили, които чакаха до снощи на ГКПП „Кулата-Промахон,“ успяха да преминат границата с Гърция, след като блокадата беше вдигната временно от гръцките фермери. Министърът на транспорта Ивайло Московски, който прекара нощта на пункта, ще информира днес колегите си в правителството за исканията на българските превозвачи за по-бързо пропускане на камионите през граничния контрол.

Блокадата на граничния пункт "Кулата" беше вдигната снощи след като гръцките фермери се съгласиха да пропуснат чакащите български камиони.

Снощи колоната от чакащи ТИР-ове на българска територия беше дълга над 15 километра и двойна по трасето на автомагистрала "Струма". По-бавно беше придвиждането на камионите от Гърция към България, където опашката беше около 40 километра, по информация на наши превозвачи.

Към момента не е известно как ще продължи пропускателният режим. След спонтанния протест на нашите шофьори, които затвориха безсрочно границата на българска територия, на място пристигнаха заместник-министрите на външните и вътрешните работи, двама български евродепутати и областният управител на Благоевград, които повече от 4 часа преговаряха с протестиращите гръцки фермери и регионалните власти в Серес. Въпреки сериозните разногласия протестиращите шофьори приеха предложението на гръцката страна да се изтеглят всички чакащи камиони с последващ ясен график за 4-часово пропускане всеки ден.

Ситуацията на другия граничен пункт в района "Илинден-Ексохи" не беше обект на преговорите вчера. Там в момента преминават само леки коли, а блокадата на нашите превозвачи продължи едва няколко часа. Опашката от чакащи ТИР-ове на българска територия е около 7 километра. Камионите на гръцка територия се спират в района на Като Неврокопи.

От 20 часа снощи в нормален режим работи и ГКПП "Капитан Петко войвода", през който преминават всички видове МПС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна