Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложител в КТБ е осъдил БНБ заради забавяне на изплащането на гарантирантирания му влог

Снимка: Таня Харизанова

Вложител в КТБ е спечелил дело срещу БНБ заради забавяне на изплащането на гарантирантирания му  влог. Това съобщи за "Хоризонт" Даниел Божилов от сдружение "Ние, гражданите". Божилов обясни, че вложителят е имал максималния гарантиран размер на влоговете и е осъдил Централната банка да му плати обезщетение за 10 000 лева. Решението на съда все още не е окончателно. От БНБ засега не са коментирали казуса. 

Въпреки, че КТБ беше затворена на 20 юни 2014-та, изплащането на гарантираните суми започна чак на 4 декември, заради което е налице и първата осъдителна присъда, обясни Даниел Божилов:

БНБ трябва да плати обезщетение на пострадал вложител за това, че незаконно е задържал изплащането на гарантирания му влог над пет месеца.

В ход са и други подобни дела, след като е взето решението:

На смесен състав на ВАС и ВКС, че делата са подсъдни, на Административен съд София, че БНБ е годен субект да носи отговорност по Закона за отговорност на държавата, защото те до този момент се опитваха да ги изкарат стопанска организация, която обвързва с действията си държавата.

В същото време финансови експерти са категорични, че поредните списъци, оповестени във вторник от синдиците на КТБ не дават отговори на най-важните въпроси.

Кой открадна парите на КТБ? - попита финансистът Муравей Радев, според когото трябва големите цесии да бъдат разгледани, но знаем имената на големите длъжници на банката, които занулиха своите задължения към банката, изкупувайки на безценица депозитите над гарантирания минимум.

Трябва да бъдат оповестени и фирмите собственици, които имат необезпечени кредити от банката. И още едно мнение:

Постоянните опити за овладяване на фирмите на банката - надпреварата тук е сериозна - заяви Георги Атанасов от Българския финансов форум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени