Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 232 от 570 обекта за търговия с дървесина в Софийско имат видеонаблюдение

Снимка: БГНЕС


Едва 40% от обектите за съхранение, преработка и търговия с дървесина на територията на Регионална дирекция по горите в София имат инсталирано видеонаблюдение. Това сочат данните на Регионалната дирекция, чиито инспектори правят проверка днес по обектите.

570 са регистрираните обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина в Софийско. От тях само 232 имат система за видеонаблюдение, която е задължителна от началото на тази година. 39 са обектите, които са подали заявление, че доброволно спират дейността си. Всички останали ще бъдат проверени и ще бъдат спрени, докато не монтират видеонаблюдение. Нарушение беше констатирано и при обект, в който има видеокамери. Точно те са установили, че три камиона в последните два дни, са напуснали обекта, без задължителния превозен билет.  Това, според експертите, означава, че е извозена дървесина, която е незаконно придобита. На собственика на обекта ще бъде съставен акт.  Според бизнесмена, става въпрос за малки количества, които е подарил на своя позната, но това оправдание не отменя акта.

Любопитен детайл от проверките е фактът, че всички околни обекти за дървесина в Самоков, днес се оказаха заключени. Тоест, или е изтекла вътрешна информация за проверките, или като са видели колите на горските, собствениците са реагирали светкавично и са освободили работниците, за да избегнат проверките.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна