Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие

| обновено на 13.02.16 в 16:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите преговори са единственият начин за постигането на устойчиво решение за спиране на насилието в Сирия. Това е общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на краля на Йордания Абдула II, които разговаряха в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Българският държавен глава подчерта, че страната ни и Европейския съюз следят с тревога кризата в Близкия Изток и изрази признателност за усилията на Йордания, и лично на крал Абдула II, за разрешаване на конфликтите в региона, съобщи прессекретариата на президента.

Двамата са били единодушни, че терористичната дейност на "Ислямска държава" е основен фактор за дестабилизацията на Близкия Изток. В Йордания има над 1 млн. бежанци от Сирия и страната е добър пример за успешна интеграция на търсещите убежище, е посочил българският президент.

По време на срещата Росен Плевнелиев е подчертал, че между България и Йордания съществуват отношения на взаимно доверие.

През последните години двустранният стокообмен надхвърля 130 млн. долара и е било изразено общо желание за неговото увеличаване, както и за насърчаване на туристическия обмен между България и Йордания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна