Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия бомбардира позиции на кюрдските сили в Северна Сирия

| обновено на 14.02.16 в 12:24
Снимка: вестник "Дневник"

Турската армия втори ден обстрелва позиции на кюрдски милиции в Северна Сирия. Убити са били двама бойци, по информация на представител на Сирийски център за наблюдение на човешките права,базиран във Великобритания.

Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди,че турската армия е нанесла удари по обекти на кюрдските сили. По думите му те са били извършен в отговор на  обстрел на сирийските кюрдски милиции и съгласно правилата за използване на сила при такива условия.

Давутоглу настоя сирийските кюрди да се изтеглят от областите в близост до турската граница и  заяви:
Ние ще продължим ответните действия в рамките на приетите ангажименти за нашата сигурност и защита, докато сирийските кюрдски милиции не напусне района.

Междувременно,турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че е възможна съвместна сухопътна операция на Турция и Саудитска Арабия срещу "Ислямска държава" в Сирия. 

Турски медии съобщиха, че по-късно се очаква комюнике от генералния щаб на турската армия. Кореспонденти съобщават, че артилерийската стрелба се води до 10 км.навътре в сирийската територия. Нанесени са били удари по въздушна база и други позиции, завоювани от кюрдските милиции в Сирия. Пак според турски кореспонденти артилерийската канонада днес била помощна от предния ден.

Вчера турската армия порази мишени на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" близо до град Азаз, в провинция Алепо, и отвърна на обстрел от силите на сирийския режим по военен пост в окръг Хатай в Южна Турция, на няколко километри от границата.

Анкара счита въоръжените сили на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз за терористична групировка, която е свързана с Кюрдската работническа партия,ПКК, която осъществява бунт срещу турската държава. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна