Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери в Албания, насърчава я да се бори с корупцията

Албанският президент Буяр Нишани посрещна Джон Кери на летището в Тирана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна днес в Албания, за да насърчи местните лидери да завършат антикорупционните реформи, които биха могли да подобрят шансовете на страната за присъединяване към ЕС, съобщи Ройтерс. Кери бе посрещнат на летището от албанския президент Буяр Нишани, а по-късно разговаря и с албанския премиер Еди Рама, както и с лидерите на опозицията.

В албанския парламент е внесен пакет от антикоррупционни реформи, изработени въз основа на разследване на ФБР. Кери ще побутне приемането на реформите, заяви старши служител в Държавния департамент, пожелал анонимност. Посланието на високия американски гост към домакините му ще е, че така Албания не само ще се приближи към ЕС, но и ще насърчи чуждите инвестиции в икономиката си.

Ройтерс припомня, че Тирана е получила досега 20 млн. долара от САЩ за реформиране на съдебната система и законодателството. В замяна пък тя е предала 15 000 тона боеприпаси от периода на управлението преди 1989 г. за подпомагане на кюрдските бойци и ирските сили за сигурност, които се бият с Ислямска държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна