Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама в спор със Сената за назначаването на върховен съдия

Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 79-години по време на лов за пъдпъдъци почина емблематичният член на Върховния съд на САЩ Антонин Скалия, първият итало-американец, назначен в тази институция още от президента Роналд Рейгън през 1986 г., съобщи Евронюз.

Позициите на Скалия често го правеха опонент на политиката на настоящия президент Барак Обама и затова коментарите след смъртта му са доста противоречиви. Сега Обама би искал да назначи колкото се може по-бързо другиго на мястото на Скалия, но републиканците в Сената са против и държат това да стане чак след президентските избори през ноември т.г.

В свое изявления по казуса Обама заяви: Има предостатъчно време да предложа ново назначение и Сенатът да изпълни своето задължение като проведе изслушване на това лице и своевременно гласуване. Това са отговорности, на които аз гледам сериозно - също, както би трябвало да гледа и всеки друг. Те са по-големи от партиите, те са за нашата демокрация.

Наблюдатели коментират, че републиканците нарочно ще бавят топката по всякакви конституционни въпроси до изборите, а специално за мястото на консерватора Скалия ще дължат да бъде заето от представител на същата тенденция, а не от либерал.

Двамата водещи кандидат-президенти при демократите в САЩ - Хилари Клинтън и Бърни Сандърс - изразиха подкрепа за позицията на президента Барак Обама по казуса "Скалия", предаде Си Ен Ен. Клинтън подчерта, че назначаването на съдии във Върховния съд е прерогатив на президента, а Сандърс на свой ред отбеляза, че Върховният съд няма да изпълнява коректно функциите си, ако е с един човек по-малко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна