Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев нарече "безобразие" украинската забрана за руски тирове

Дмитрий Медведев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече "безобразие" решението на Киев да въведе забрана за преминаването на руски тирове през украинска територия, съобщи ТАСС. Отговорът според него би могъл да бъде пълна забрана от Москва за движението на всякакъв украински транспорт на руска територия.

По-рано днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков също изрази възмущението на Москва от украинската мярка и обясни руската позиция. Украинските власти обявиха, че решението им е в отговор на руската забрана за украински тирове да влизат в Русия, но според Песков това било руски отговор на още по-предишни украински действия. Украинци, протестиращи с пътни блокади срещу транзита на руски стоки, от миналата седмица не пускали руски тирове през западните и северните райони на Украйна. Именно зарази тях Москва въвела своята забрана за украински тирове в очакване Киев да регулира трафика. Вместо това украинското правителство също обяви забрана, докато Русия не се откаже от санкцията си.

На среща със своите заместници днес руският премиер Медведев коментира предходните опити за спиране на руски камиони с блокади по украинските пътища така: Някакви луди се опитват да спират нашите тежкотоварни автомобили. Ние с вас разбираме, че за всичко, което става на територията на Украйна, отговаря украинската държава, която, за съжаление, не е способна да въведе ред. Според Медведев фактът, че някакви там бабаити спират тировете, ползвайки огнестрелно оръжие, показва, че в Украйна няма реална власт, или по-скоро, че на власт са тези екстремистки групировки. Премиерът заключи: Това е безобразие, това е нарушение на всички международни правила за превозване, на това трябва адекватно да се отговори. По повод обявеното днес решение на Киев Медведев каза: Те фактически легализираха действията, вече извършени по-рано.

Ръководителят на руското правителство нареди да се продължат консултациите между Москва и Киев по линия на външните и транспортните министерства, като към тях се включи и вицепремерът Аркадий Дворкович "при необходимост".

Самият Дворкович съобщи, че в момента около 100 руски тира остават на украинска територия, а други около 500 не могат да се придвижат от територията на страни членки на ЕС до Русия.

В рамките на руските ответни мерки 152 украински тира са задържани на руска територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна