Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е готов да закупи от Русия военна техника за 8 милиарда долара  

Хосейн Дехгхан и Сергей Шойгу в дружески разговор в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран има намерение да закупи военна техника от Русия на стойност 8 милиарда долара, стана ясно по време на посещението на иранския военен министър Хосейн Дехгхан в Москва. Той бе приет лично от президента Владимир Путин.        

Хосейн Дехгхан даде висока оценка на руското военното участие в кризата в Сирия, като заяви, че след влизането на руските военно-космически сили в конфликта се е променил паритетът на силите в полза на законните власти в Дамаск. 

Според руския военен министър Сергей Шойгу и иранския му гост конфликтът в Сирия остава общото предизвикателство и заплаха пред развитието на обстановката в Близкия изток. Този въпрос може да се реши само с общото взаймодействие на Москва и Техеран, убедени са те.  

Дехгхан пристигна на посещение в Москва само седмица след като в Техеран бе неговият руски колега Шойгу. Двамата подписаха междуправителствено споразумение за военно сътрудничество, което според тях открива пътя за общата борба на Техеран и Москва срещу международния тероризъм. Военните министри на двете страни са готови да засилят координацията помежду си по-широк кръг от въпроси, свързани с глобалните и регионални процеси.

Между Русия и Иран през последните два месеца се задълбочават политическите и икономическите отношения. За това говори и фактът, че Техеран проявява интерес да закупи от Москва военна техника на стойност 8 милиарда долара, докато Москва е готова от своя страна да отпусне заем от 3 милиарда долара за финансиране на общи руско-ирански проекти  в сферата на икономиката и бизнеса. Москва приветства вдигането на режима на санкции срещу Техеран. 

В интервю пред "Россия 24" иранският военен министър обяви, че страната му никога не се е занимавала с производството ядрени бойни глави и ракети, готови да носят ядрено оръжие. Според Дехгхан иранските балистични ракети са имали отбранителен, а не нападателен характер. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна