Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева обеща проверки и на анонимните сигнали за корупция

Снимка: БГНЕС

Анонимните сигнали за корупция вече ще се проверяват въпреки политическата съпротива, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева след правителственото заседание:

Тоест, ако един сигнал, да приемем, не е подписан, но има извлечение от сметка, примерно, или нотариален акт, аз не мисля, че такъв сигнал трябва да се хвърли в кошчето...

Кунева анонсира изготвянето на още по-стриктно законодателство за борбата с корупцията. Тя допълни, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде включена в единния орган за борба с корупцията. Според нея обхватът и бързината на всички проверки трябва да се увеличат.

Кунева коментира и вчерашното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможното разделяне на евромониторинга на България и Румъния:

Ние имаме действително още няколко години, в които можем рязко да наваксаме. Част от нещата, за които ви говорих, току-що са тъкмо в посока на тази амбиция. Защото имаме, така да се каже, настъпление по много фронтове и електронното управление, и обществените поръчки и корупцията по високите етажи. Тоест, този закон не е за всичко. Той е за това, за да могат да се хванат тези, които са с власт, с достъп до ресурси и които работят в чувствителни сфери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна