Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 28 души загинаха при експлозия в турската столица Анкара

| обновено на 18.02.16 в 00:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи в Анкара кола-бомба избухна в близост до автомобил, превозващ военни, след което избухнаха пожари. В експлозията са загинали най-малко 28 души, а десетки са ранени, заяви говорителят на турското правителство Нуман Куртулмуш. Той допълни, че няма информация за това кой или кои стоят зад атентата.

В района на експлозията се намират военни общежития, както и централата на Генералния щаб на турската армия, а също и командването на сухопътните и военновъздушните сили, което предизвика коментари, че нападението е било срещу военните.

От Генералния щаб на турската армия излъчиха съобщение, в което се осъжда нападението и се подчертава, че то е вероломно и коварно извършено - нещо, което насочва към предположенията, че експлозията може да е заради ударите на турската армия срещу кюрдите в Сирия.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг нарече експлозията "терористичен акт".

Атентатът предизвика силна тревога. Той беше извършен в строго охраняем район. Подобно нападение срещу военни не е имало от 2011 г., когато също кола-бомба причини смъртта на 5 души. Тогава екстремистка групировка, свързана със забранената за тероризъм ПКК, пое отговорността за атентата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че турските сили ще отговорят на снощното нападение. Нека се знае, че Турция няма да се колебае да използва във всеки момент, на всяко място и при всеки случай легитимното си право на защита, се посочва в съобщение на президентската пресслужба след проведеното заседание във връзка с атентата. Ердоган отложи и планираното за днес посещение в Баку. Премиерът Ахмет Давутоглу също отложи своето посещение в Брюксел.

Междувременно турският висш съвет по телевизия и радио въведе ограничения по отразяването в медиите на терористичния акт в Анкара. Забраната е свързана с показване на мястото на терористичния акт в ефир, излъчването на самия взрив и случилото се след него, както и показване на жертвите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна