Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Протестиращите повече от месец гръцки фермери затягат блокадата в района на долината Темпи, като са започнали да разполагат още земеделска техника по протежение на автомагистралата между Атина и Солун, информират гръцките вестници. 

Под заглавие "Битката при Промахон" вестник "Катимерини" информира за контраблокадите на български превозвачи. В района има над 700 трактора, преминаването на товарни камиони към и от България е затворено, опашките са километрични - пише изданието. Гръцката преса цитира правителствени източници, че правителството е обсъдило алтернативни предложения и в идните дни - вероятно до понеделник, се очаква среща на премиера Ципрас с представители на фермерите за решение по спорните въпроси, свързани с пенсионната реформа и данъчното облагане. 

Европейската преса отразява вчерашния атентат в турската столица Анкара, който отне живота на 28 души. Той стана причина част от програмата на днешната среща на върха в Брюксел да бъде отменена - съобщава германският ежедневник
"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".  Обсъждането с Турция на конкретни мерки за справяне със сирийските бежанци няма да се състои, тъй като турският премиер Ахмет Давутоглу отмени участието си заради атентата.

В навечерието на срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел защити политиката си към бежанците с политическа декларация пред Бундестага, пише националният ежедневник
"Ди Цайт". Изданието цитира Меркел, че нуждаещите се от закрила трябва да я получат, но и че ще има "значително намаляване" на броя на мигрантите.

Темата за британския
"Гардиън" е, че пропастта между Лондон и Брюксел се задълбочава. Изданието твърди, че премиерът Дейвид Камерън ще отиде на срещата в Брюксел без да има сигурност по едно от ключовите си искания след явно раздалечаване на позициите на Лондон и Брюксел. Като се позовава на проекто-документи от Брюксел, вестникът посочва, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск не е успял да получи съгласието на европейските лидери реформите да бъдат заздравени чрез промяна на Лисабонския договор.

Британският
"Телеграф" съобщава, че в сряда британски самолети са прехванали два руски бомбардировача Ту-160 Блекджек. След обявена тревога самолети „Тайфун“ са били вдигнати от базата в Кънингзби. Изданието цитира говорител на британските въздушни сили, който заяви, че ситуацията не е необичайна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени