Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на държавите от ЕС се събраха в Брюксел за споразумение с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

28-те правителствени лидери от ЕС се събраха на преговори в Брюксел за споразумение с Великобритания, което да доведе до успешен референдум за оставането ѝ в Съюза. Най-трудно за приемане остава искането на премиера Дейвид Камерън за 4-годишна забрана за социални помощи на работещите европейски граждани в Обединеното кралство.

Всички лидери подхождат към преговорите с намерение за компромис, който да даде шанс на Дейвид Камерън успешно да защити каузата на референдума за оставането на Великобритания в Евросъюза.

Вишеградската група, България, Румъния, Португалия и Испания обаче имат резерви относно предлаганото изключение за социалните права на гражданите им спрямо тези на работещите англичани.

Спорът се върти около това дали предлаганата забрана за социални помощи да важи 4 години с 2 възможности за продължаване с още по една, или предпазният механизъм да бъде първоначално само 24 месеца.

Друг чувствителен момент е идеята чуждите работници на британския трудов пазар да получават по-ниски детски надбавки, ако отглеждат децата си в родината. Източноевропейските правителства искат тази индексация да важи само за новопристигащите, но не и за вече живеещите в Обединеното кралство.

България иска и гаранции, че това решение няма да е реципрочно и ще се отнася само за Великобритания, обясни премиерът Борисов.

На пристигане Дейвид Камерън намекна, че е готов да отложи споразумението и съответно референдума за членството, ако текстът бъде твърде смекчен:

Няма да приема сделка, която не отговаря на нуждите ни. Много по-важно е да свършим нещата добре, отколкото да правим каквото и да било прибързано.

Очаква се преговорите да продължат до късно през нощта, а някои европейски представители прогнозират сделка чак на следващия ден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна