Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС призоваха Сирия и съюзниците ѝ да спрат атаките срещу опозиционни групировки

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери призоваха Сирия и съюзниците ѝ незабавно да спрат атаките срещу опозиционни групировки, но се въздържаха директно да обвинят Русия, предаде ДПА от Брюксел.

Участниците в срещата на върха имаха вариант да назоват Москва, но формулировката беше смекчена.  Вместо това те призоваха сирийският режим и неговите съюзници да спрат атаките, които според тях застрашават перспективите за мир в Сирия, облагодетелстват групировката ДАЕШ и подклаждат бежанската криза.

Лидерите на Евросъюза призоваха също за незабавно прекратяване на бомбардировките на цивилни зони и за пълен, устойчив и безпрепятствен хуманитарен достъп в цяла Сирия.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН не постигна съгласие по предложения от Русия проект за резолюция  в защита на суверенитета на Сирия. Това съобщи председателстващият Съвета, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес. Съветът ще направи пауза в консултациите до понеделник.

Още преди заседанието при закрити врата, свикано снощи по искане на Москва, постоянните представители на САЩ и Франция отхвърлиха руския текст.

Според френската страна проекторезолюцията води до опасна ескалация. Русия предлага пълно зачитане на суверенитета на Сирийската арабска република и незабавно прекратяване на всякакъв обстрел през границата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени