Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл смята, че Западът иска Русия и Турция да се сбият

Дмитрий Песков и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, изрази пред френския държавен глава Франсоа Оланд съжалението на Москва заради отхвърлянето на внесения от Русия проект на резолюция в Съвета за сигурност на ООН против евентуалното навлизане на Турция в доминирания от кюрди регион в Северна Сирия. Според Песков Франция очевидно била „забравила“ за рисковете от война. Така Западът давал прикритие за действие на Турция. Призивът на Русия бил в посока на уважение на суверинитета  на Сирия. 

Информирайки подробно за отхвърлената руска резолюция в Съвета за сигурност на ООН, електронните медии в Москва допълват, че Вашингтон води колеблива политика спрямо кюрдите в Северна Сирия с отправянето на своя призив „да не завземат повече територия, за да не настройват Турция срещу тях“. 
Според руските външнополитически наблюдатели случилото се в Ню Йорк не е добър сигнал. Сергей Караганов от Съвета по външна и отбранителна политика на Руската федерация, който е и декан  на факултета по световна политика и икономика на Висшата школа по икономика в Москва, смята, че „това е лош знак“. Защото показва, че съюзниците на Турция не искат да възпрат Анкара от възможна агресия в Северна Сирия. Това означава също, както обяснява още Караганов, че нашите западни приятели искат да вкарат Русия във война с Турция или обратното. По същество те подтикват Турция да влезе още по активно в сирийския конфликт или в крайна сметка тя да може да влезе в Сирия и да се сблъска с Русия, предполага Караганов. 
С този ход, смята политологът, Западът се опитва да ограничи възможностите на Русия в близкоизточната държава. Караганов е убеден, че Западът определено не иска прекратяването на сирийския конфликт по начина, по който Русия предлага - т.е чрез победа на правителствените части на  Башар Асад и чрез макар и частично възстановяване на сирийската държавност. 
Победата на Русия би означавала поредното поражение на западната коалиция след Афганистан, Ирак на всички други места където са участвали, заключава Сергей Караганов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна