Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от началото на годината Киев и бунтовниците от източна Украйна размениха военнопленници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев и бунтовниците, за първи път от началото на годината, размениха деветима военнопленници в рамките на мирните споразумения за проруската сепаратистка източна част на Украйна, предаде Франс прес.

Освобождаването на всички военнопленници е една от клаузите на Минските мирни споразумения, подписани преди година с посредничеството на Франция и Германия.

Трима украински войници бяха разменени срещу петима бунтовници и един православен свещеник на път в полето близо до украинското селище Мариинка, на 25 километра северозападно от крепостта на бунтовниците - Донецк. Украинските сили за сигурност съобщиха по-късно за друг украински войник, заловен от бунтовниците през август 2015 година, и пуснат вчера на свобода. Според украинските власти 143 души продължават да са пленници на бунтовниците.

Украинците отдадоха почит към жертвите на кървавите репресии на Майдана, станали преди две години, предаде АФП.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е разговарял поотделно с президента Петро Порошенко и с неговия премиер Арсений Яценюк, които са в открито противоборство след неуспешния опит тази седмица в парламента да бъде свалено правителството. Байдън е заявил, че остава още много да се направи, за да се отдаде почит към тези смели украинци, които са дали толкова много за по-доброто бъдеще на страната си. Прозападната управляваща коалиция в Украйна е на път да се разпадне и Байдън е призовал украинските ръководители, дошли на власт благодарение на протестите на Майдана, "да върнат народното доверие с една силна коалиция" и "да активизират борбата срещу корупцията".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна