Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън: С договорката с Брюксел можем да получим най-доброто от двата свята

Снимка: ЕПА/БГНЕС
С постигнатата договорка между Великобритания и Европейския съюз Лондон може да получи "най-доброто от двата свята", заяви премиерът Дейвид Камерън. Пред Камарата на общините на британския парламент той представи споразумението между Обединеното кралство и Брюксел, което беше постигнато на среща в края на миналата седмица.

Ние ще бъдем част от тези апекти на Европа, които работят за нас. Ще оказваме влияние върху решения, които ни засягат, ще бъдем начело на най-големия единен пазар в света, ще имаме възможност да предприемаме действия, които да защитават нашите граждани. Но ние ще бъдем извън аспектите на Европа, които не са подходящи за нас - извън еврозоната, извън Шенгенската зона и ще бъдем трайно и законово защитени от това някога да станем част от т.нар по-тесен съюз.

Дейвид Камерън каза, че решението, което британските граждани ще вземат на предстоящия референдум за излизане или оставане на страната в Европейския съюз, ще бъде окончателно.

Появи се идеята, че ако нашата страна гласува в полза на отделянето, можем да проведем нови преговори и вероятно  нов референдум. Няма да размишлявам над иронията от това, че някои, които искат да гласуват за излизане, очевидно искат да използват отрицателния вот, за да останат. Подобен подход игнорира по-дълбоката гледна точка , свързана с демокрацията, дипломацията и законността. Това е ясно демократично решение и нито едно правителство не може да го игнорира.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна