Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад: Военните престъпления в Сирия са широко разпространени

Военните престъпления по време на войната в Сирия са широко разпространени и както правителството в Дамаск, така и "Ислямска държава" продължават да извършват злодеяния срещу човечеството при бездействието на международната общност. Това гласи последният доклад на комисията на ООН по въпроса.

Договорките, постигнати в резолюциите на Съвета за сигурност, остават без внимание и не се изпълняват, се казва в доклада. В него се посочва, че разкъсаната сирийска държава е на ръба на провала. Комисията призовава за слагане край на "безразборните и прекомерни" атаки срещу цивилното население.

Правителствените сили, въоръжените групировки и терористичните организации използват обсадата, постоянното обричане на глад, отказа от достъп на хуманитарните организации и други форми на лишения като инструменти, които да накарат другите да се предадат или за да получат определени политически отстъпки. Гражданите, които носят основната тежест на всичко това, служат просто като пионки, пише още в доклада.

Комисията призовава Съвета за сигурност да насочи въпроса за конфликта към Международния наказателен съд в Хага или към специален трибунал, за да гарантира постигането на справедливост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна