Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шел" ще проучва за нефт и газ в блок "Силистар"

| обновено на 23.02.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС

Петгодишен договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Силистар“ подписаха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел". Блок "Силистар" е с площ 6 893 кв. км.

Инвестицията за геоложките проучвания и сондажите в Черно море е над 18,6 млн. евро, като компанията ще внесе бонус в бюджета от близо 5 млн. евро. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

Когато стана ясен победителят през септември миналата година, министър Петкова съобщи, че "Шел" ще вложи в проучванията близо 19 милиона евро без ДДС:

Това е един от световните лидери в бранша. Това, което те предлагат като работна програма, е на стойност 18 600 000 евро, като при подписването на договора бонусът, който ще получи българската държава, и средствата, които ще влязат веднага в бюджета, са 4 900 000 евро.
Премиерът Бойко Борисов обясни, че проучванията за собствен добив са крачка към диверсификацията, за която работи правителството:

Надали някой вече може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията си на газ и петрол. Убеден съм, че находищата ще са добри. Убеден съм, че това в бъдеще ще даде огромни предимства на кръстения от Томислав Дончев газоразпределител "Балкан" и изключителни възможности, защото на практика от "Хан Аспарух", от "Галата", от "Силистар", от Азърбайджан, терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде до този разпределител. И именно затова ни трябва компания като "Шел" да може да инвестира и за да може пет-шест източника на газ да влезнат в нашата газопреносна система
.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени