Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия принципно се съгласи въоръжени американски дронове да излитат от базата в Сицилия

Италия се е съгласила въоръжени американски дронове да излитат от военната база Сигонела на остров Сицилия с цел защита на операциите на специалните сили в Либия срещу "Ислямска държава". Новината беше оповестена най-напред от американския ежедневник "Уолстрийт джърнъл" и потвърдена след това от министерството на отбраната на Италия.

Съгласието на Италия е принципно и до него се стигна след близо година преговори със САЩ. Министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти уточни, че американците ще трябва да искат всеки път разрешение от италианската страна дроновете да се ползват срещу "Ислямска държава" в Северна Африка. Същото се отнася и до други средства разположени в базата Сигонела на остров Сицилия, която е американска съобразно договаряне от 50-те години на 20-и век.

Външният министър на Италия Паоло Джентилони поясни, че разрешението потвърждава сътрудничеството със САЩ за всеки отделен случай и съвместните действия за отбрана, а не на атака, подчертавайки, че операциите антитероризъм не са прелюдия към военни действия и не се отнасят само за Либия.

Премиерът Матео Ренци изтъкна от своя страна, че държи на приоритета на дипломацията в борбата срещу "Ислямска държава" и случващото се в Сирия и Либия. До момента Италия не е ауторизирала никаква мисия на въоръжени американски дронове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна