Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия организира Балканска среща за мигрантската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрия организира среща с девет държави от Западните Балкани и България за управление на мигрантската криза. Министрите на вътрешните и външните работи на страните ще се съберат във Виена, за да координират политиката си  по отношение на граничния контрол. Тема на еднодневната конференция ще е управлението на границата, борбата с организирания нелегален трафик на мигранти и срещу екстремизма. Във външнополитическа област това ще са въпроси, свързани с мерките за борба с причините, пораждащи миграция, коопериране с трети страни и информации в държавите, откъдето хората емигрират.

В края на миналата седмица австрийските власти въведоха дневни квоти за имигрантите, като не допускат повече от 80 души на ден да кандидатстват за убежище, а през австрийска територията могат да минават до 3200 мигранти дневно. Снимка

Срещата с участие на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватска, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения предизвика остра реакция от страна на Гърция и загриженост в Европейския съюз. Атина дори изпратила дипломатическа нота, в която протестира срещу организираната конференция.

Европейската комисия се опасява от едностранни решения на отделните държави, след като досега търсенето на общоевропейско решение не успя. Комисията предполага, че строгото управление на границите от страна на балканските държави ще има хуманитарни последици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени