Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаворитите Даниел Асенов и Станимира Петрова тръгнаха с победи на турнира "Странджа"

Станимира Петрова се класира с лекота за 1/4-финалите на турнира по бокс "Странджа"
Снимка: Старт фото

Даниел Асенов изнесе истинска лекция по бокс в първата си среща от 67-ия международен турнир по бокс "Странджа", който се провежда в столичната зала "Универсиада". В категория 52 кг европейският шампион от Самоков 2015 победи по категоричен начин Клевис Врапи от Албания с 3:0 (30:27, 30:25, 30:27). Българският "Тайсън" показа всичко красиво от този мъжки спорт - агресивна игра с много удари, технични ескиважи, постоянно движение по ринга и онзи танц с краката, за който настоява новият старши треньор на националите Хоел Еухенио Солер Арате от Куба. Наставникът, който не излиза за всички срещи, сега беше в ъгъла на Даниел Асенов, а след срещата му остана доволен от видяното.

Играта ми беше смес от кубински и български стил. Важното е да се побеждава, така че съм доволен,  пошегува се след мача Асенов.

Следващият му съперник на четвъртфиналите ще бъде грузинецът Автандил Чубабриа, който спечели с технически нокаут във втория рунд срещу Омер Кос от Турция.

Станимира Петрова също постигна убедителна победа при първото си излизане на ринга в среща от втория кръг на турнира. В новата си категория 51 кг тя спечели с 3:0 съдийски гласа срещу гъркинята Антониа Папуцаки и направи първа крачка към защита на купата от 2015 г. Световната ни шампионка от Корея 2014 игра със самочувствие и успя да намери път към съперничката си, която не спря да й бяга цял мач.

За първи път имам такъв мач. Тя ми бягаше постянно и трябваше доста да я гоня. За малко да се подведа по играта й във втория рунд, но добре, че треньорите ме коригираха и започнах да вкарвам удари, коментира Станимира след мача.

Нейна съперничка на 1/4-финалите ще е румънката Лакрамиара Периок, победила с 3:0 Лара Гарсия Мария от Испания.

Иначе Габриела Димитрова донесе първата победа за България във втория ден от турнира "Странджа". Бронзовата медалистка от световното за девойки в Албена 2013 надигра по категоричен начин Бузенас Какъроглу от Турция в първия си мач в категория 54 килограма и се класира за 1/4-финалите на турнира. Димитрова проведе мача си премерено и разумно, игра от дистанция на туркинята, като не спря със сериите от удари през целия мач. Само в третия рунд тя отстъпи на съперничката си, но накрая съдиите бяха единодушни в полза на българката - 3:0 (39:37, 39:37, 39:37).

Доволна съм от начина, по който проведох мача. Получиха ми се нещата така, както трябваше. Не бях играла с тази съперничка, но я преодолях и гледам напред, коментира след срещата си Габриела.

На 1/4-финалите българката ще боксира срещу Анна Алимарданова от Азербайджан, която победи Делфин Мансини от Франция. Алимарданова победи Станимира Петрова на 1/4-финалите на европейските игри в Баку 2015 в същата категория 54 килограма.

Втората победа за българския женски бокс през деня извоюва Светлана Каменова. В първата си среща от надпреварата в категория 60 килограма тя не даде никакви шансове на алжирката Алу Навел и след категоричен успех с 3:0 съдийски гласа (40:36, 40:36, 40:36) Каменова се класира за четвъртфиналите, където ще срещне датчанката Ивоне Расмусен.

Гладна съм за още. И за победи, и за ядене. Мачът ми бе като тренировка, нищо особено. Още не съм влязла в турнира, а и след неприятностите със Стойка малко сме разбити целия отбор. Надявам се, обаче, че постепенно ще се получават по-добре нещата. Относно датчанката - не я познавам. Те по принцип нямат голяма школа и са по-скоро аматьори. По ме интересуват китайката, туркинята и някои други медалистки от големи първенства, с които мога да се срещна в полуфиналите, каза след двубоя Каменова.

Петя Станева загуби срещата си в категория 75 кг. Българката, която идва от кикбокса и представя "Файт клуб" в състезанието, отстъпи пред далеч по-опитната Виктория Кебикава от Беларус с технически нокаут в четвъртия рунд. В третия Станева изпадна в нокдаун, а после получи и предупреждение за нечиста игра. Силни и точни удари в главата я изпратиха още на два пъти в тежко състояние в последната част и при третия нокдаун съдията на ринга прекрати срещата. 

По-късно на ринга ще се качат и Душко Благовестов (56 кг) срещу Фредерик Йенсен от Дания, както и Антон Димитров (75) срещу Салваторе Каваларо от Италия. В следобедната сесия, но на ринг "Б", ще излезе и носителят на купа "Странджа" за 2012 година Стефан Иванов. В категория 56 кг той ще боксира срещу Цзявей Чжан от Китай.

Във вечерната сесия от 19 и 30 ще се изявят и последните двама национали - Елиан Димитров (60 кг) срещу Ала Шили от Тунис и Симеон Чамов (69), който е актуалният носител на трофея, срещу Микел Нилсен от Дания. Още двама българи ще боксират вечерта - Николай Коев и Николай Асенов, които се състезават от името на своите клубни отбори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна